December 16, 2019

Nova literatura za Partije i partijske sistema (deo ispita prof. Stojiljković)



drage koleginice i kolege,

pošto je stara ispitna literatura delimično zastarela zbog poslednjeg izbornog ciklusa za Evropski parlament, a kako nova knjiga koju smo spremili za vas ove godine nije još izdata (odnosno neće biti sprema do januarskog ispitnog roka), prinuđeni smo da delimično izmenimo ispitnu literaturu za deo ispita kod prof. Stojiljkovića. Ova izmena je obavezna za sve studente koji ove godine slušaju ispit prvi put i koji su ove godine predali seminarske radove, dok studenti starijih generacija mogu polagati i po staroj literaturi (iako vam sugerišemo da pređete na novu).

U odnosu na staru literaturu,  centralni deo ridera koji se bavio partijama u evropskom parlamentu je zamenjen sa nekoliko tekstova o populizmu i socijalnim rascepima.

Rider možete skinuti sa linka: Rider za PIPS 2019/20


LITERATURA (za deo ispita kod prof. Stojiljkovića):

Stojiljković, Zoran (2011), „Političke familije u Evropskom parlamentu“ u Stojiljković, Zoran i Pilipović, Gordana (ur.) (2011), Političke grupacije u Evropi, Beograd: KAS.

Spasojević, Dušan (2015), “Socio-strukturna paradigma u savremenoj političkoj nauci”, u
Socio-strukturna paradigma u Srbiji, Srpska politička misao (posebno izdanje).str. 7-35.

Deegan Krause, Kevin (2015), Potpuni i parcijalni rascepi u post-komunističkim društvima, u Sociostrukturna paradigma u Srbiji, Srpska politička misao (posebno izdanje).str. 7-35.

Berto, Šalaj i Marijana, Grbeša (2017), Društvena istraživanja, god. 26, br. 3, str. 321-340.
Stojiljković, Zoran i Spasojević, Dušan (2018) Populistički Zeitgeist u “proevropskoj” Srbiji, Politička misao, god. 55, br. 3, str. 104-128.


Stojiljković, Zoran i Spasojević, Dušan (2018) Populistički Zeitgeist u “proevropskoj” Srbiji, Politička misao, god. 55, br. 3, str. 104-128.

Stojiljković Zoran i Spasojević, Dušan (2013), Teorijsko-metodološki okvir za izučavanje stranačkih programa i unutarstranačke demokratije u Srbiji u (Ne)demokratsko redizajniranje političkih partija u Srbiji, Stojiljković, Pilipović, Spasojević (ur), Beograd: Konrad Adenauer Stiftung. Str: 5-24.

Stojiljković, Zoran i Spasojević, Dušan (2013), Programske pozicije i unutarstranački odnosi stranaka u Srbiji nakon izbora 2012. u (Ne)demokratsko redizajniranje političkih partija u Srbiji, Stojiljković,
Pilipović, Spasojević (ur), Beograd: Konrad Adenauer Stiftung, str.441-462.